Om oss

Anne-Lie

Det började men den stora kärleken, ett albino-långhårs-marsvin. Efter fem års tjat, fick jag honom, Snurre, som första djur. Jag var då åtta år. Sedan dess har det rullat på, och jag har sällan haft mindre än tre- fyra djur hemma. Mitt liv har gått genom djurstallar, -kurser, -utbildningar, -praktiker och -arbeten. I högstadiet startade vi på biologin ett smådjurstall med Spånga gymnasium som förebild. Vilka vi senare hade ett litet samarbete med. Där var jag djuransvarig. Efter gymnasiet blev det hundfrisör, vilket jag underhållit, och fortfarande tycker är väldigt kul. Djursjukvårdare, utbildad på Uppsala-veterinärhögskolan. Bla. arbetat på Bagarmossen- och Albano djursjukhus. Hunduppfödning på hobbynivå. En till två kullar per år. Mest för att få hundar jag själv gillar. Hästar, inackorderingsstall med egna hästar och andras hästar. Travhästar, ridhästar, körhästar, westernhästar mm.

Detta slutade med att jag studerade med stipendium på Hästsportens folkhögskola Strömsholm. Denna utbildning var två år. B-tränarlicens på Solvallatravbana. Egna starthästar.

Filmintroduktionen 1993 kom plötsligt filmen in i mitt liv. Det började lite oskyldigt i "Zorn" och fortsatte sedan med många olika tv-serier och filmer. Här kan nämnas: * Zorn * Rucklarens väg * Esters testamente * Skärgårdsdoktorn * Pusselbitar * Julkalendern -?år, Kaspar i Nudådalen * Cleo * Graven * Vinnare o förlorare * Coachen * Ulvesson/Herngren * Livet enligt Rosa Sedan är det en hel del en- dagars reklam, som inte har några namn. Nu när Svensk-film växer, märks det att efterfrågan på "bra" djur ökar.

Kontaktsammverkan Att få förena sitt stora intresse med sitt arbete är väldigt kul, men också slitsamt. Under åren har man byggt upp ett stort kontaktnät, med allehanda likasinnade. Så det jag för dagen inte har/kan/vet ringer jag snabbt runt och får information om. Min strävan är att visa vad djur faktiskt gör för nytta nuförtiden. Förr var det uppenbart. Detta blev filmdjur!

Linda

Jag kom i kontakt med Anne-Lie 1995. Och blev aktiv med filmdjur2002. Sen dess så har jag utvecklats enormt inom både vad gäller djurantalet (till min mans stora fasa ) och kunskapsnivå. Jag har nu flertalet djur som står färdiga för nya utmaningar framför kameran. Jag började min bana med djur som 10 år gammal tjej då jag fick min första egna hund, en shetland sheepdog som bar namnet Macke. Med honom tävlade jag väldigt aktivt och provade på många grenar. Jag utbildade mig till instruktör när jag var 16. År 2000 fick jag möjlighet att verkligen utveckla mitt djur intresse då jag träffade min man Tobias. Han var redan då jordbrukare och jag fick chansen att åter igen ta upp mitt häst intresse. Numer har jag flertalet hästar samt driver ett litet stuteri. Jag har även liten uppfödning med kaniner och katter samt marsvin katt och hundar. Alla mina djur jobbar jag aktivt med för att

dom ska lämpa sig som filmdjur efter bästa förmåga, dom får vid ett tidigt stadium lära sig klara både svåra miljöer och sociala sammanhang. Det som från början bara var en kul hobby har visat sig bli en stor verksamhet. Numer är även Tobias aktiv fast med rekvisita i olika slag se www.tlkvalitet.se